Maklumat Herba

Maklumat Herba

Jika kita bercakap mengenai perubatan herba, maka fikiran kita akan hanyut ke dalam perubatan tradisional, membawa herba, kedai herba yang menyediakan pembungkusan untuk sakit kepala migrain atau selesema. Tiada sesiapa kerana ia masuk ke dalam kategori herba ubat-ubatan.

Dalam negara-negara lain di Asia, terutamanya China, Korea dan India bagi penduduk luar bandar, perubatan herba menjadi pilihan pertama untuk rawatan, negara-negara maju sehingga ke hari ini, kecenderungan tradisional penukaran gejala kepengobatan terutamanya herba menunjukkan peningkatan yang ketara.

Daripada keputusan tahun 2007 SUSENAS menunjukkan di Indonesia sendiri mengalami sakit penduduk Indonesia 28,15% dan jumlah itu 65,01% daripada mereka memilih rawatan sendiri mereka menggunakan dadah dan lain 38,30% memilih untuk menggunakan perubatan tradisional, jadi jika penduduk Indonesia diandaikan 220 juta orang yang akan memilih untuk menggunakan perubatan tradisional untuk kira-kira 23,7 juta orang, jumlah yang sangat besar.

Perubatan tradisional sendiri mengikut Undang-undang No 36/2009 pada Kesihatan meliputi bahan-bahan atau ramuan bahan tumbuh-tumbuhan, bahan haiwan, bahan-bahan mineral, bekalan sarian [galenik] atau campuran bahan-bahan ini yang telah turun-temurun telah digunakan untuk rawatan. Selaras dengan perenggan Perkara 100 (1) dan (2), sumber ubat-ubatan tradisional yang telah terbukti berkesan dan selamat digunakan akan tetap dipelihara dan dijamin oleh Kerajaan untuk pembangunan dan penyelenggaraan bahan-bahan mentah mereka.

Indonesia sendiri adalah kawasan tropika biodiversiti unik dan kaya yang luar biasa, mencatatkan tidak kurang daripada 30,000 jenis tumbuh-tumbuhan perubatan yang tumbuh di Indonesia, walaupun produk dicatatkan sebagai Fitofarmaka [yang ditetapkan] terdapat 5 produk baru dan herba ubat-ubatan produk ada yang baru diseragamkan 28 produk. Melihat potensi yang masih belum diterokai masih amat dalam pembangunan ubat-ubatan herba yang terutamanya asal produk herba Indonesia.

Tahun 2007 telah diisytiharkan oleh kerajaan yang Jenama Herba Malaysia, walaupun pada hakikatnya masih dianggap strata paling rendah dalam rawatan kerana saintifik belum dicuba.

Dunia Perubatan Indonesia sendiri secara perlahan-lahan mula membuka untuk menerima pilihan untuk rawatan sabagai herba, bukan semata-mata sebagai rawatan alternatif, ini terbukti dengan penubuhan beberapa organisasi seperti Lembaga Pengajian Persatuan Doktor Perubatan Tradisional dan Komplementari di Indonesia Saidi xxvii Kongres pada tahun 2009, Kesatuan Perubatan Herba Doktor Indonesia [PDHMI], Pembangunan Kesihatan Kesatuan Doktor Timur [PDPKT] dan beberapa pertubuhan lain yang serupa.

Ini semua menggambarkan dunia perubatan walaupun masih terbuka luas tetapi yang melakukannya, iaitu doktor-doktor mula melihat potensi yang besar dan ia boleh dibangunkan dalam rawatan perubatan berasaskan herba, bukan sahaja untuk merawat penyakit kanak-kanak tetapi juga untuk menghadapi penyakit yang teruk.

Komuniti pergantungan pada ubat dadah konvensional dijangka akan digantikan dengan kemasukan ubat-ubatan herba, apabila sebenarnya 95% daripada bahan-bahan mentah dalam perubatan konvensional masih diimport, berapa banyak pertukaran wang asing dapat diselamatkan jika peralihan ini berjalan dengan lancar.

Memasuki tahun 2010, Kementerian Penyelidikan Kesihatan dan Agensi Pembangunan mengetuai satu usaha yang sangat dipuji dan sesuai dengan sokongan penuh dengan membuat model “Dewan Sihat” atau “Klinik herba”, model ini akan memohon penggunaan herba sebagai ubat-ubatan yang diberikan kepada pesakit, doktor satu kejayaan yang disokong oleh dasar kerajaan dan akan diuji kawasan Jawa Tengah pada awal 2010. Dipilih Jawa Tengah juga boleh mengikut budi bicara syarikat itu pada masa ini herba banyak pada skala kecil besar, yang terletak di Jawa Tengah dan adat Jawa minum jamu lama dahulu.

Dalam kerjasama dengan jamu GP [Usahawan Bersama Herba] sebagai pembekal keperluan herba ubat-ubatan, Kesihatan Home akan diketuai oleh Doktor yang bertanggungjawab dan doktor yang cukup yang menarik dan berdaftar yang berminat untuk belajar dan meneroka ubat-ubat herba.

Ia masih memerlukan banyak persediaan, kedua-dua mental daripada doktor yang menetapkan dan pesakit untuk mengubah persepsi bahawa jamu atau “minuman herba” telah lama, kita harus dapat menerima hakikat bahawa masa telah berubah, contoh China yang berani memberi pilihan kepada pesakit menggunakan rawatan dengan perubatan konvensional atau tradisional.

Sudah tiba masanya juga untuk syarikat-syarikat yang mengambil berat tentang sifat-sifat ubat-ubatan serta memulakan menerapka standard kualiti seperti GMP, SNI, CPOTB untuk HACCP untuk keyakinan orang ramai terhadap kualiti produk boleh diperolehi.

Sokongan daripada semua pihak, kedua-dua pelaku petani yang dijangka memberikan herba yang diproses dengan kualiti tinggi, penglibatan universiti-universiti swasta dan tingga untuk menguji keberkesanan ubat-ubatan herba, memudahkan peraturan dan sokongan kerajaan dalam hal ini, Jabatan Kesihatan dan bpom akan membuat Indonesia menjadi salah satu negara-negara utama yang menghasilkan kualiti tinggi dan Ubatan Herba Perubatan Tradisional, terutama membuat Perubatan Alternatif Herba tidak hanya semata-mata.n

 


BAMBO STRING:(asparagua cochinchinenesis (Lour.) Merr.)Keluarga: LiliaceaeRegion: Asparagus,
: Christisdoorn Asing

Sifat-sifat kimia: saponin, aglycone, protosarsapogenin, asaparagine, glukosa, fruktose, 5-methoxy-methylfurfural, beta-Sitosterol.

Kesan farmakologi: Dalam perubatan tradisional Cina dan tumbuh-tumbuhan lain yang disebutkan di dalam sifat – rasa manis, pahit, sejuk. Daftar meridian paru-paru dan buah pinggang, menyuburkan Yin, membersihkan paru-paru dan mengurangkan haba, merangsang pengeluaran cecair badan, anti-toksik, anti-neoplastic dan anti piretik.

Bahagian loji yang digunakan: ubi kering

Cara untuk penanaman:

Menggunakan ubi atau benih, penyelenggaraan cukup mudah untuk mengekalkan kelembapan tanah dan asas baja dan cahaya matahari yang cukup. Sebagai tumbuhan ubat, maka kilang itu tidak perlu disembur dengan racun perosak.

Penyakit ini boleh diubati dan bagaimana untuk menggunakannya.

BUNGUR

Nama Latin: Lagerstromeia speciosa Media

Nama kawasan: Bhungor; Wungur; ketangi; Laban; Wungu

Description: pokok-pokok tumbuh-tumbuhan, ketinggian boleh mencapai 45 m, biasanya di antara 25-30 kaki, cawangan. Batang pucat coklat merah coklat. Perbungaan Malai, ungu.

Habitat: Bertumbuh dalam tanah gersang dan tidak subur di dalam perlindungan hutan atau tumbuh-tumbuhan di sebelah fail yang mengandungi m jalan 100-900 di atas paras laut.

Sebahagian loji yang digunakan: Bark

Kimia Bahan-bahan: Tanin; alkaloid; saponin; Terpene; Glukosa

Kebaikan: Antidiarrhoeals; Diuretik; antidiabetik

Nama simplesia: Lagerstroemiae speciosae Cortex, Lagerstroemiae speciosae folium

Resepi tradisional:

diabetes:
Lagerstroemia daun segar 8 g; Seed 9 g kacang hijau; Air 110 ml, Dicipta infusi, minum 1 sehari 100 ml.

BUNGA jam empat

Nama Latin: mirabilis Jalapa L

Nama kawasan: Kembang awal petang, Bunga dua orang saja apa; Lorelaka; Bodoko Sina; Turaga; bele de Nuit

Keterangan loji: tumbuhan herba, membesar, 50 cm tinggi, bunga merah, putih atau kuning, mekar pada waktu petang dan ditutup pada waktu pagi

Habitat: Bertumbuh di taman sebagai tumbuhan hiasan, dengan cahaya matahari yang mencukupi di kawasan tanah pamah hingga 1200 m di atas paras laut

Sebahagian loji yang digunakan: Akar

Bahan-bahan kimia: alkaloid trigonelia

Kebaikan: Anti-inflamasi; Diuretik

Simplesia nama: Mirabilidis asal usul

Resepi tradisional:

Tonsillitis, Bengkak prostat:
Akar bunga segar di empat 10 g; Air dalam dipipis kesederhanaan, jus atau Created, Dikompreskan pada bahagian terjejas

FAEDAH Pagoda

Nama Latin: Clerodendrum japonicum (Thunb)

Nama daerah: Senggugu; Tumbak raja

Keterangan tumbuhan: rumpun yang terdedah, 1-3 m. Trunk tinggi yang dipenuhi dengan rambut halus. Daun tunggal, berpunca, di mana perjanjian itu. Bujur bilah luas daun, pangkal daun berbentuk jantung, daun tua bercangap menjari, panjangnya boleh mencapai 30 cm. Bunga-bunga merah faedah kompaun, terdiri daripada bunga-bunga kecil yang datang bersama-sama untuk membentuk piramid, daripada hujung aci. Buah-buahan yang berkekalan.

Habitat: Menanam di halaman atau di jalan

Sebahagian loji yang digunakan: akar; Daun

Bahan-bahan kimia: Alkoloid; Garam Kalium; Bahan Samak

Kebaikan: anti-inflamasi; Diuretik; sedatif; Hemostatis

Nama simplesia: Clerodendri Radix

Resepi tradisional:

Kuring ulser UML:
Kelopak bunga Pagoda 7 lembaran; Madu 25 ml 110 ml air, panas yang menggelegak, mendidih selama 15 minit, minum pagi dan petang

Pendarahan buasir:
Pagoda bunga akar 25 g; 110 ml air, mendidih didih, yang diambil 2 kali sehari

Tinospora Cordifolia
Nama Latin:Tinospora tuberculata BeumeeNama kawasan:Andowali; Antawali; Putrawali; gadel Daun

Keterangan tumbuhan: majmuk pendakian. Batang jari manis, dengan mata dan ketuat yang banyak, yang tidak teratur, pahit, tidak keras dan berkaca. Daun berbentuk jantung, atau anak panah dengan tangkai yang panjang dan besar. Bunga lampu hijau, tiga helai di institusi dan tidak sempurna. Tandan buah dalam merah jambu

Habitat: Meningkat liar di dalam hutan dan ladang-ladang

Sebahagian loji yang digunakan: Batang; Daun

Bahan-bahan kimia: Pikoretine; Alkaloida; Berberin; Columbine

Kebaikan: Antipiretikum; tonik; Antiperiodikum; Diuretikum; antidiabetik

Nama simplesia: Tinosporae Caulis

Resepi tradisional:

demam:
Tinospora cordifolia batang 3 g; Daun Sembung 6 g; Daun kucing misai 4 g; Rhizome lengkuas 4 g; ml air 110, Dipis, direbus atau pil, diambil dua kali sehari 1 50 ml.

Reumatik
Tinospora cordifolia batang 2 g; Rhizome Pokok Lengkuas 7 g; Seed sledri 2 g; muda gajus meninggalkan 5 g; Air 110 ml, atau dipipis Dijanakan infusi, minum 1 hari 100 ml, jika dibuat pipisan diambil 1 kali sehari 1 / 4 cawan

gatal-gatal:
Cordifolia Tinospora membendung rasa; Air 1 periuk, mendidih didih selama 15 minit, yang digunakan untuk merendam diri mereka sendiri, terutamanya pada bahagian gatal-gatal.

Benih herba, Herba, benih Herba, varieti Herba, berkembang Herba, Herba, Herba berkembang, Herba berbiji, Herba pemakanan, tumbuh-tumbuhan Herba, loji Herba, Herba penanaman, Herba sayur-sayuran, Herba jus, gula bayi Herba, fakta pemakanan Herba, Herba berkembang, terbaik Herba, Herba kecil, hitam Herba, Herba jubli, berkebun Herba, resipi Herba, Herba masak, bulan dan bintang Herba, lembayung Herba manis, fakta Herba, strawberi Herba, Herba organik, Herba berbiji, Herba maklumat pemakanan, buah-buahan Herba, tomato herba, tumbuh herba, benih herba untuk dijual, herba segar, bagaimana untuk mengembangkan herba, makan herba, benih herba berbiji, penanam Herba, pengeluaran Herba, kalori Herba, Herba kalori, membeli herba, Herb salib, jenis herba, Herb kuning, Herba kulitnya, herba penanaman, benih herba teh, Herb kesihatan, koktail Herba, minuman herba, tuaian Herba, Herba faedah, tema Herba, smoothie Herba